Suomalaisten turvavyön käyttämättömyys huolettaa: ”Vaarantavat samalla muutkin”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenneturvan seurannassa on ilmennyt huolestuttava ilmiö autoilla matkustavien suomalaisten keskuudessa. Turvavyö jää edelleen kiinnittämättä jopa joka kymmenenneltä takapenkillä matkustavalta. Etupenkillä olleista sentään 97 prosenttia muisti kiinnittää turvavyönsä.

– Takapenkillä matkustavat turvavyöttömät vaarantavat itsensä lisäksi myös auton muut matkustajat. Törmäyksen sattuessa ilman turvavyötä istuvat takapenkkiläiset tulevat etupenkillä istuvien päälle. Yksinkertaisinta on laittaa turvavyö aina saman tien kiinni riippumatta auton tyypistä, ajonopeudesta tai matkustuspaikasta, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Liikenneturva tarkkailee vuosittain valtakunnallisesti turvavyön käyttöä, ja tänä vuonna havaintoja kerättiin noin 61 000 kappaletta. Onnettomuusinstituutti OTI mukaan vuonna 2019 liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä henkilö- tai pakettiautojen matkustajista lähes puolet ei käyttänyt turvavyötä. Tutkijalautakunnan arvion mukaan heistä joka kolmas olisi voinut selvitä hengissä turvavyön avulla.

– Turvavyön auki jättämällä voi tehokkaasti nollata kaikki ne hyödyt, joita nykyautojen turvatekniikka tarjoaa. Esimerkiksi turvatyynyt voivat olla jopa hengenvaarallisia, jos turvavyö ei ole kiinnitetty. Muukaan turvatekniikka ei toimi alkuunkaan suunnitellusti, jos kuljettaja tai matkustaja ei pysy törmäyshetkellä penkissä, Pohjonen kertoo tiedotteessa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.