Robottiautot julkiseen liikenteeseen Tampereella – kuljettavat asiakkaita maksutta

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tampereen Hervannassa aloitetaan vuoden 2022 alussa pilotti, jonka myötä katukuvaan ilmestyvät robottiautot. Kokeilun aikana kaksi robottiautoa kuljettaa matkustajia maksutta. Tarkoituksena on selvittää, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää Tampereen julkista liikennettä.

Robottiautot aloittavat liikennöinnin noin 3,5 kilometrin pituisella ja 10 pysäkkiä sisältävällä reitillä Hervannassa tammi-helmikuussa. Kokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n automatisoimalla tila-autolla. Ohjelmistoa on testattu esimerkiksi Lapin talviolosuhteissa, joten sen on todettu toimivan myös haastavissa sääolosuhteissa.

– Jos on ollut aiemmin robottiauton kyydissä, Hervannan autoissa luultavasti yllättyy vauhdista sekä ajon tasaisuudesta. Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa, Sensible 4:n liiketoimintajohtaja Jussi Suomela kertoo tiedotteessa.

Robottiautojen reitti tulee kulkemaan myötäpäivään Hervannan valtaväylältä Opiskelijankadulle. Kokeilu toteutetaan osana Euroopan Unionin tutkimuksen ja kehityksen Horisontti 2020 -puiteohjelmasta rahoitusta saanutta SHOW-projektia. Liikennöintiaikataulu ja tarkemmat ohjeet matkustajille julkaistaan joulukuussa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.