Lasten liikuntaharrastuksiin kuluu keskimäärin 2 325 euroa vuodessa – yksi laji ylivoimaisesti kallein

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on valmistunut pro gradu -tutkielma, jossa selvitettiin lasten ja nuorten harrastuskustannuksia suosituimmissa joukkuepeleissä Keski-Suomessa. Keskimäärin harrastamisen kokonaiskustannukset olivat harrastajakohtaisesti 2325 euroa vuodessa. Kustannusten suuruuksissa oli kuitenkin merkittäviä lajien välisiä eroja.

Kustannuksiin laskettiin harrastamisen kokonaiskustannukset, eli seurojen ja lajiliittojen maksut, leirit, matka- ja majoituskulut, tekstiilit sekä välineet. Tutkimuksen mukaan jääkiekon harrastamisen keskimääräiset kokonaiskustannukset olivat 4.489 euroa vuodessa.

Summa on reilusti yli kaksinkertainen verrattuna salibandyyn ja jalkapalloon verrattuna. Jääkiekko on lähes viisi kertaa kalliimpi verrattuna koripalloon. Myös asuinpaikkakunnalla on merkitystä harrastuskustannusten suuruuteen.

Keski-Suomessa joukkuepelien harrastajat tulevat keskimääräistä hyvätuloisemmista perheistä. Kotitalouksien mediaanitulot vuodessa ovat 77.313 euroa. Harrastajien vanhemmat ovat myös keskimääräistä korkeammin koulutettuja.

– Mielenkiintoisena havaintona voidaan pitää sitä, että vanhempien sosioekonomisella asemalla ei tutkimuksessa havaittu olevan yhteyttä lapsen urheiluseuraharrastamiseen käytettyihin rahamääriin, liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija Teemu Keronen pohtii.