Keittiön voi remontoida vastuullisesti – kaikki alkaa hyvästä suunnittelusta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Keittiöremontin voi toteuttaa kierrättämällä tai pelkästään ovet ja kodinkoneet vaihtamalla. Uudet tasot ja pinnat luovat erilaisen ilmeen. Yhä useampi kuitenkin remontoi keittiön alusta loppuun asti uudella.

Keittiömaailma on nyt vinkannut keinoja, joilla keittiöremontin voi tehdä vastuullisesti. Ympäristön kannalta paras keittiö on se, joka toimii ja ilahduttaa vuodesta toiseen. Kun keittiö suunnitellaan alusta asti mahdollisimman toimivaksi, se myös palvelee käytössä vuosia.

– Suosi valintoja, jotka kestävät käyttöä ja kulutusta sekä miellyttävät silmääsi vielä vuosien päästä. Keittiö on kodin suurimpia hankintoja, joten vastuullisilla valinnoilla on väliä.

Panosta laadukkaisiin ja kestäviin materiaaleihin, jotka on tuotettu vastuullisesti. Varmista muun muassa, että puumateriaali on tuotu vastuullisesti hoidetuista, sertifioiduista metsistä. Kiinnitä huomiota ympäristöystävällisiin ratkaisuihin myös kodinkoneissa. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita ja valaistusta. Erityisesti keittiön kylmälaitteiden energiankulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne ovat jatkuvasti päällä.

– Panosta toimivaan kierrätysjärjestelmään, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille löytyy oma paikkansa. Minimoi ruokahävikki säilyttämällä fiksusti. Esimerkiksi monet vihannekset ja hedelmät säilyvät paremmin laatikkolinjaan integroidussa vihanneslaatikossa kuin jääkaapissa. Vihanneslaatikossa on suotuisat olosuhteet myös leivälle.

Pidä keittiöstäsi hyvää huolta. Oikein huollettuna keittiö pysyy hyvänä pitkään. Remontin yhteydessä vanha keittiö kannattaa myös kierrättää eteenpäin. Vanhakin keittiö voi saada uuden elämän esimerkiksi mökillä.

– Tue kotimaista työtä. Kotimainen keittiö on aina kestävä valinta.