IS: THL selvitti väärennettyjen koronapassien alkuperän

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronapassin käyttöönoton jälkeen verkossa alettiin kaupittelemaan väärennettyjä koronatodistuksia. Väärennetyt passit oli alkuun varustettu saksalaisten viranomaisten allekirjoituksella, mutta myöhemmin verkossa levisi myös muiden EU-maiden passien väärennettyjä qr-koodeja.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho on sittemmin kertonut Ilta-Sanomien Digitodaylle laitoksen selvittäneen väärennettyjen passien alkuperäin EU-viranomaisten avustuksella. Yrttiahon mukaan taustalla ovat olleet henkilöt, joilla on oikeus luoda aitoja todistuksia. Hän ei kerro mistä maista väärennöksiä luoneet henkilöt ovat, mutta kertoo toimenpiteiden niiden käytön kitkemiseksi alkaneen.

– Mikäli vääriä todistuksia havaitaan, toimivaltainen viranomainen on vastuussa tarvittavista toimenpiteistä sen maan lainsäädännön mukaisesti, jossa todistus on luotu, Yrttiaho kertoo.

Väärennettyjä koronatodistuksia on luotu Saksan lisäksi muun muassa Ranskan, Puolan ja Pohjois-Makedonian allekirjoituksilla. Lukusovelluksella toimivaksi todettuja väärennettyjä passeja on myyty verkossa 500 euron kappalehintaan.