Poliisitutkinta Vastaamon tietomurrosta edistyy – jäljet vievät nyt ulkomaille

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Keskusrikospoliisi on tutkinut Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunutta tietomurtoa vuoden 2020 syksystä lähtien. Tutkinnassa on edistytty ja seuraavaksi aloitetaan tietomurron seurauksena rikoksen uhriksi joutuneiden asianomistajien sähköiset kuulemiset.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistui epäilty tietomurto, jonka seurauksena useiden Vastaamon asiakkaiden arkaluontoisia tietoja päätyi internetiin. Osa Vastaamon asiakkaista on vastaanottanut kiristysviestejä tietomurtoon liittyen. Keskusrikospoliisi tutkii asiassa törkeää tietomurtoa, törkeää kiristystä ja törkeää yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä.

– Esitutkinnassa on edistytty merkittävästi, ja poliisilla on kiinnostava Euroopan ulkopuolelle suuntautuva tutkintalinja. Useita vaihtoehtoisia tapahtumankulkuja sekä useita henkilöitä on saatu poissuljettua tutkinnan aikana. Tutkinnassa on tehty merkittävää yhteistyötä poliisilaitosten sekä kotimaisten ja ulkomaalaisten viranomaisten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Asianomistajien kuulemiset toteutetaan ensisijaisesti sähköisesti. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun on avattu avataan lomake niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen koskien Vastaamoon liittyviä lokakuun 2020 tapahtumia. Rikosilmoituksen tehnyt asianomistaja voi antaa lausuman sähköisesti poliisin asiointipalvelussa tammikuun loppuun saakka. Ilman tehtyä rikosilmoitusta ei voi tulla kuulluksi asianomistajana.

– Tällä hetkellä poliisin tiedossa on noin 22.000 asianomistajaa. Kuulemisten toteuttamisessa on otettu huomioon uhrien poikkeuksellisen suuri määrä. Sähköinen lausuma on pyritty rakentamaan niin, että sen täyttäminen ja sitä kautta kuulluksi tuleminen on mahdollisimman vaivatonta asianomistajille. Lomake sijaitsee poliisin omalla alustalla, jossa on huolehdittu tietoturvasta ja lomakkeen täyttäminen on turvallista. Lomake kannattaa täyttää, koska siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa, Leponen sanoo.

Tietoturvasyistä poliisi ei lähetä asianomistajille henkilökohtaista kutsua eikä linkkejä kuulustelulomakkeelle. Jos vastaanotat poliisin nimissä lähetetyn viestin tai linkin kuulustelulomakkeen täyttämiseen, se ei ole aito eikä viestissä olevaa linkkiä tule avata. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun pääsee poliisi.fi -verkkosivujen kautta. Kehotamme menemään poliisin verkkosivulle suoraan kirjoittamalla selaimen osoitekenttään www.poliisi.fi eikä hakukoneiden kautta.

Neuvoja kuulustelulomakkeen täyttöön ja keskusteluapua saa Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelusta ja RIKUchatista. Ennen yhteydenottoa kannattaa tutustua rauhassa ensin poliisin kuulustelulomakkeeseen ja riku.fi/vastaamo -sivuilla oleviin ohjeisiin.