Suomessa satoi tänä vuonna jättimäisiä rakeita – suurimmat olivat kuusisenttisiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kulunut raekausi oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella osin ennätyksellinen. Suomessa satoi jättirakeiden määritelmän täyttäviä, eli vähintään viisisenttisiä rakeita jopa neljänä päivänä. Niistä tehtiin kuusi erillstä havaintoa.

Suurimpia rakeet havaittiin Padasjoella 23. kesäkuuta juhannusviikon rajuilma yhteydessä. Ne olivat noin kuuden sentin kokoisia. Suuria eli halkaisijaltaan vähintään kahden sentin kokoisia rakeita havaittiin 13 eri päivänä toukokuun puliväln ja elokuun 21. päivän välillä.

– Tämä on vuodesta 2006 alkavan tarkemman seurantajakson suurin havaittu jättiraepäivien ja -tapausten lukumäärä. Myöskään 1800-luvun alusta alkavasta historiallisesta tilastoaineistosta ei löydy vastaavaa, paljasti meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Kesäkuussa raepäiviä oli yhteensä 12, joista kuutena satoi suuria rakeita. Juhannusviikon rajuilmat Ahti, Paula ja Aatu toivat mukanaan kookkaiden rakeiden lisäksi runsasta salamointia ja rajuja syöksyvirtauksia. Tuovisen mukaan kolmen vuorokauden aikana havaittiin lähes puolet koko ukkoskauden maasalamoista.