Avioero narsistin kanssa? Näillä vinkeillä selviät voittajana

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Narsisteja on kaikkialla. Työyhteisöissä, harrastuspiireissä, sosiaalisessa mediassa tai jopa omassa perheessä. Heidän kanssaan eläminen on äkkiarvaamatonta ja ahdistavaa. Ensin narsisti viettelee, sitten hän asettaa ansan ja lopulta kiikissä oleva kohtaa kylmäkiskoisen hyväksikäyttäjän.

Avioerotilanne on narsistin uhrille äärimmäinen voimanponnistus. Nyt joukko terapeutteja on vinkannut Talkspacessa, mitä vaaditaan narsistista erotessa. Ensimmäinen sääntö on se, että älä anna hänen hurmata, hämätä ja koukuttaa. Älä vastaa hänelle heti tai anna siimaa. Malta mielesi.

Panosta sen sijaan lähipiiriin, tukiverkostoon ja omaan hyvinvointiin. Tämä on myrkkyä narsistille. Älä ajattele häntä. Käytä energiasi harrastuksiin, ruokailuun, liikuntaan ja nukkumiseen. Rakasta itseäsi ja eheytä omaa sieluasi. Terapeutti voi auttaa narsistin uhreja.

Kaikista tärkeintä on hankkia kirjallinen todistus kaikesta. Olipa kyse osituksesta, avioerosta, lasten huoltajuudesta tai siitä, kuka vie lapset harrastuksiin milloinkin, on kaikesta sovittava kirjallisesti. Sana ei riitä, vaan asiat on sovittava mustaa valkoisella. Tämä myös toimii turvana tulevaisuuteen.