Suomalaiselokuva taitoluistelusta: ”Provosoiva, mutta toivoa antava urheiluelokuva”

Elokuvat Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiselokuva Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteitaan. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle. Elokuva saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 28. tammikuuta 2022.

Elokuvan pääosan tekee entinen joukkuevoimistelun maailmanmestari Veera W. Vilo, joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Leena Uotila, Karoliina Blackburn, Jevgeni Haukka, Saara Elina, Miikka J. Anttila, Regina Launivuo, Sirke Lääkkölä, Ilona Chevakova ja Viivi Pumpanen. Elokuvan vaativimmat luistelustuntit tekee Loena Hendrickx. Elokuvan yhtenä tuottajana toimiva ja luisteluroolin tekevä Teea Siltanen on entinen muodostelmaluistelun maailmanmestari.

– Luvassa on ajankohtainen ja varmasti provosoiva, mutta toivoa antava urheiluelokuva, toteaa elokuvan ohjaaja-tuottaja Roope Olenius.

– Kuvauksien aikana Suomessa ja maailmalla ulostulleet kohut ja väärinkäytökset estetiikkalajien parissa vain vahvistivat tunnetta, että tämä elokuva meidän pitää tehdä juuri nyt, näyttelijä-käsikirjoittaja Veera W. Vilo kertoo.

Elokuvan jälkituotantoa tehtiin Suomen lisäksi Georgiassa, Ukrainassa ja Tanskassa. Monikielinen elokuva nojaa ajankohtaisiin naisurheilijoiden tarinoihin sekä tekijätiimin omakohtaisiin kokemuksiin huippu-urheilusta. Tapetille nousevat niin lajisidonnaiset kuin ihmiskauppaa sivuavat kysymykset. Free Skate on Oleniuksen ja Vilon kolmas yhteinen elokuvatuotanto pariskuntana.