Joulu peruttiin Gibraltarilla koronan vuoksi – 100 prosentin rokotekattavuus ei riitä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pieni Gibraltar on maailman rokotetuin kansakunta. Nyt maan viranomaiset ovat tiedottaneet, että joulunvietto kannattaa suunnitella uusiksi. Viralliset juhlat on peruttu lisääntyneiden koronavirustartuntojen vuoksi.

– Yleisöä kehotetaan välttämään suuria kokoontumisia, käyttämään maskia lain niin vaatiessa tai silloin, kun he tuntevat olonsa epämukavaksi ja pitämään järkevää sosiaalista etäisyyttä muihin ihmisiin, Yhdistyneen kuningaskunnan merentakaisen alueen hallitus linjaa.

Koko väestö on rokotettu. Yksi virukseen sairastuneista on joutunut tehohoitoon ja muualla sairaalassa on koronan vuoksi viisi potilasta. Niemimaalla on yhteensä 33.677 asukasta. Alueella on nyt yhteensä 359 koronavirusta sairastavaa ihmistä.

– Tapausten määrän räjähdysmäisen kasvun vuoksi hallitus esimerkiksi aikoo perua joukon omia toimintojaan, mukaan lukien viralliset joulujuhlat, viralliset vastaanotot ja vastaavat kokoontumiset.

Myös Suomen tautitapaukset ovat lähteneet kasvuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi äsken Ylelle, että virusta ei selätetä pelkästään rokottamalla. Hänen mukaansa virukset leviävät rokotuksista huolimatta myös nuorilla ihmisillä kahden annoksen jälkeen. Hänen mukaansa ei ole tiedossa, miten kolmas rokote vaikuttaa tartuntoihin, mutta siitä on olemassa jonkinlaista dataa esimerkiksi Israelista, jossa suunnitellaan jo neljättä rokotekierrosta.