Kyllästyttääkö Black Friday -hössötys? Perjantaina vietetään myös Älä osta mitään -päivää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Black Friday -nimellä tunnettu ilmiö on levinnyt Yhdysvalloista suomalaiskauppoihin kuluneiden vuosikymmenten aikana. Yhdysvaltojen kiitospäivän jälkeistä perjantaita pidetään joulusesongin avauspäivänä, ja minkä vuoksi tuotteita myydään myös alennettuun hintaan. Useissa kaupoissa Black Friday on venähtänyt koko viikon kestäväksi.

Black Friday -villitys on synnyttänyt myös vastareaktion. Perjantaina 26. marraskuuta vietetään Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivää. Liitto kehottaa mettimään, mikä saa ostamaan jotain ja miksi, ja millaisia vaikutuksia ostamisella on luontoon ja ilmastoon.

Luonto-Liiton tiedotteen mukaan kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Liitto muistuttaa, että vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia. Siksi kuluttamisen sijaan kehotetaankin korjaamaan, kierrättämään, lainaamaan ja vuokraamaan. Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993 saakka. Liiton mukaan kampanjan sanoma on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.