Kokin virheellä karmaisevat seuraukset – yksi kuoli ja 31 sai myrkytyksen

Ohhoh! Ruoka · Tim Isokivi

Alikypsennettyä ruokaa tarjoillut kokki on tuomittu neljän kuukauden vankeusrangaistukseen. Brittiläisen John Croucherin keittiössä tekemä virhe johti yhden vanhuksen kuolemaan ja 31 muun ihmisen ruokamyrkytykseen.

Traaginen tapaus sattui vuonna 2018 Northamptonshiren Crewe Arms -pubissa järjestetyssä kirkon tilaisuudessa. Tarjolla oli muun muassa shepherd’s pietä eli paimenen piirasta, perinteistä brittiläistä ruokalajia joka koostuu jauhelihatäytteestä ja perunasoseesta tehdystä kuoresta.

Tapahtuman pääkokkina toiminut Croucher myönsi oikeudessa kiirehtineensä ruokaa laittaessaan ja tarjoilleensa piiraan alikypsennettynä. Alikypsennetyn ruoan aiheutti 92-vuotiaan Elizabeth Neumanin kuoleman. 31 muuta kärsivät ruokamyrkytyksestä, jonka oireena oli muun muassa rajua oksentelua. Kolme aterialle osallistunutta oli kasvissyöjiä ja välttyi tämän vuoksi ruokamyrkytykseltä.

Myös ubin tapahtumahetkellä omistanut Neil Billinham tuomittiin elintarvikemääräysten rikkomisesta. Hän sai teosta The Guardian -lehden mukaan 9 000 punnan sakkorangaistuksen.