Verotilastot: Alle 40 000 vuodessa tienaavat kärsivät eniten koronavuodesta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kun koronapandemia alkoi keväällä 2020, moni lomautettiin tai jäi työttömäksi. Maksettujen työttömyysetuuksien määrä kasvoi 39 prosenttia vuodesta 2019. Työttömyysetuuksia maksettiin vuonna 2020 kaikissa tuloluokissa vuotta 2019 enemmän. Sen sijaan Yli 40.000 euroa veronalaista ansiotuloa vuodessa tienanneiden palkkatulot kasvoivat 3,1 prosenttia vuonna 2020 vuoteen 2019 verrattuna.

Alle 40.000 euroa vuodessa tienaavien keskuudessa palkkojen määrä laski 4,8 prosenttia, maksettujen työttömyysetuuksien määrä puolestaan kasvoi 33,4 prosenttia. Henkilöiden saamia veronalaisia ansiotuloja ovat palkkatulot, eläketulot, työttömyysetuudet, muut veronalaiset sosiaalietuudet sekä muut ansiotulot, kuten esimerkiksi yrittäjätulot. Isoin tuloerä näistä ovat palkkatulot.

– Merkittävintä muutos on ollut kuitenkin alle 40 000 vuodessa tienaavien keskuudessa. Työttömyysetuuksien merkitys kaikkien tuloluokkien ansiotulojen kokonaismäärään on kuitenkin edelleen vähäinen, 3,5 prosenttia, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta sanoo.

Matalissa tuloluokissa korostuvat eläkkeet, työttömyysetuudet ja muut veronalaiset sosiaalietuudet. Palkkatulot muodostavat yli puolet tuloluokan kokonaistuloista vasta, kun henkilöt ansaitsevat yli 30 000 euroa vuodessa. Tiedot selviävät Verohallinnon tänään julkaisemista vuoden 2020 tuloverotilastoista.