Biopankkisuostumuksen antaneita kutsutaan elämäntapakyselyyn

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopiston pian alkavassa tutkimuksessa selvitetään laajasti Itä-Suomen Biopankkiin biopankkisuostumuksensa antaneiden henkilöiden elämäntapoja ja syömiskäyttäytymistä sekä tutkitaan niiden yhteyksiä perinnöllisiin ominaisuuksiin ja terveydentilaan hyödyntämällä biopankin aineistoa.

Yliopiston tutkijoiden mukaan yhdistämällä tietoja ihmisten elämäntavoista, geeneistä ja kroonisten sairauksien riskitekijöistä voidaan kehittää entistä vaikuttavampia ja yksilöllisempiä palveluja sairauksien ehkäisyyn.

Tulevina viikkoina biopankkisuostumuksen antaneille henkilöille saattaa tulla kutsu osallistua digitaaliseen elämäntapakyselyyn osana Ravitsemus, elämäntavat, terveys ja geenit -tutkimusta. Tutkimukseen kutsutaan lähes 5.400 biopankkisuostumuksen antanutta henkilöä.

– Yhdistämme tutkimuksessa digilomakkeella kerätyn elämäntapatiedon biopankista saatavaan tietoon perimästä ja kroonisista sairauksista sekä niiden riskitekijöistä. Hyödyntämällä Itä-Suomen Biopankin aineistoa voimme analysoida laajasti tutkittaviemme terveystietoja ja siten kehittää yksilöllisempiä ratkaisuja terveyden edistämiseen. Tällaista digitaalista elämäntapatiedon keräämistä ja hyödyntämistä voitaisiin tulevaisuudessa toteuttaa laajasti myös terveydenhuollossa ja biopankeissa, sanoo tutkimuksen johtaja, lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.