Jouluna nautitaan ja levätään – nyt on aika jättää stressi pois

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveydenalan ammattilaiset ovat potilaiden jaksamisen lisäksi huolissaan myös omasta vireystasostaan joulun aikana. Nyt jos koskaan tulisi jättää turha hössöttäminen, stressaaminen ja odotukset pois. Joulu tulee, vaikka sohvan alla olisi pikkusen pölyä ja pöydässä olisi valmisruokia ja leipomosta ostettuja torttuja.

Pääasia joulussa on yhteisen ajan viettäminen rakkaiden kanssa tai se, että tuntee olevansa rauhallinen. Kukaan ei muista kymmenen vuoden päästä mitä pöydässä syötiin ja minkälaiset servetit juhlijoiden käytössä oli. Sen sijaan kaikki muistavat, ketä pöydän ääressä oli ja kuinka hyvältä yhdessäolo tai oma rauha tuntui.

Joulun ydin on tunteessa, ei täydellisissä perhekuvissa tai valmisteluissa. Voimme huomaamattamme vaatia itseltämme monenlaista, mikä ei ole jaksamista ajatellen järkevää – eikä ehkä lopulta välttämätöntäkään.

– On tärkeää muistaa, ettei joulun ydin ole täydellisissä kuvissa, lahjoissa eikä edes perheiden kokoontumisessa. Ydin on tunteessa: hyvässä tahdossa ja sisäisessä rauhassa. Hyvä uutinen on, että tie niihin voi löytyä ilman yhtäkään valmistelua tai koristetta, muistuttaa psykoterapeutti Katri Laine Terveystalo Fokus Mielen erikoisyksiköstä.