NASA teki historiaa: Parker-luotan kävi lähietäisyydellä Auringosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on tehnyt historiaa. Järjestön Parker-luotain läpäisi ensimmäisenä aluksena Auringon koronana tunnetun kaasukehän. NASA uutisoi Parkerin saavutuksesta tiistaina.

Luotain lensi koronan läpi jo huhtikuussa vieraillessaan kahdeksatta kertaa lähietäisyydellä Auringosta. Tutkijoiden mukaan luotaimen datan keräämisessä ja vahvistamisessa meni kuitenkin useita kuukausia. Auringon kaasukehän tutkiminen voi auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin esimerkiksi maahankin vaikuttavia auringonpurkauksia.

Koronan ulkoreunasta on vielä noin 13 miljoonan kilometrin matka auringon fotosfääriin. NASAn tavoitteena on, että Parker kävisi vuonna 2025 jo seitsemän miljoonan kilometrin päässä fotosfääristä. Parker-luotain lähetettiin matkaan elokuussa 2018. Sen on määrä tutkia aurinkoa yhteensä seitsemän vuoden ajan.