Tämä elokuva kiellettiin monessa maassa – esitetään tänään televisiossa

Elokuvat · Terhi Piiroinen

Legendaarinen Kristuksen viimeinen kiusaus -niminen elokuva esitetään TV5-kanavalla kahteen otteeseen, joista ensimmäinen esitys on tänä iltana, eli tiistaina 21. joulukuuta kello 22:00. Elokuva esitetään toisen kerran huomenna. Kyseessä on mestariohjaaja Martin Scorsesen kohua aiheuttanut teos Jeesuksesta.

Elokuva on valmistunut vuonna 1988. Se perustuu Níkos Kazantzákiksen vuonna 1955 ilmestyneeseen romaaniin Viimeinen kiusaus. Elokuva on kielletty aikanaan monessa maassa, koska siinä esitetään Jeesus hieman yleistä narratiivia poikkeavassa valossa. Elokuvan vuoksi on toteutettu jopa terrori-iskuja Ranskassa.

Jeesusta esittää Willem Dafoe. Käsikirjoituksen on tehnyt Paul Schrader. Vatikaanin jyrkästi tuomitsema elokuva on aiheuttanut aiemmin keskustelua myös suomalaisissa tiedotusvälineissä. Elokuvan toinen esitys on keskiviikkona 22. joulukuuta kello 23:55.