Valtavan tuhatjalkaisen fossiili löytyi kaivauksissa – oli henkilöauton kokoinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallolla eli ennen dinosauruksia ötököitä, jotka olivat nykyisiä lajeja huomattavasti suurikokoisempia. Nyt Iso-Britanniassa on hämmästelty pienen auton kokoisen tuhatjalakisen fossiilia.

Tuhatjalkaisen fossiloitunut osa löydettiin hiekkakivestä Englannin Northumberlandissa sijaitsevalta rannalta tammikuussa 2018. Kyseessä on suurin ja vanhin löydetty arthropleura-tuhatjalkaisen fossiili. Laji eli maapallolla noin 326 miljoonaa vuotta sitten.

Fossiloitunut selkärangattoman osa oli noin 75 senttiä pitkä, mutta yksilön arvioidaan olleen elävänä noin 2,6 metriä pitkä ja 50 grammaa painava. Laji oli tiettävästi suurin maalla koskaan elänyt niveljalkainen. Tutkijat uskovat sen eläneen päiväntasaajan alueella.

Lajin ravinnoksi kelpasivat todennäköisesti niin ravintorikkaat pähkinät ja siemenet kuin pienet eläimetkin. Fossiiliin perhetynyttä tutkimusta johtanut Cambridgen yliopiston tutkija Neil Davies kuvailee löydöstä tiedotteessa harvinaiseksi. Fossiili tulee olemaan esillä Cambridgen Sedgwick-museossa vuonna 2022.