Joulu näkyy Kriisipuhelimessa – puheluita jo viikkokausia ennen pyhiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää joulun aikaan normaalisti joka päivä ja yö. Pyhinä puhuttavat erityisesti jouluun liittyvät odotukset ja huoli läheisten päihteiden käytöstä.

”Keskustelut Kriisipuhelimessa paljastavat, että moni voi huonosti. Paha olo on yleisin soiton syy, ja itsetuhoisia soittoja tuli loppusyksystä paljon. Onneksi keskusteluapua haetaan matalalla kynnyksellä”, sanoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa tehtiin marraskuussa kaikkien aikojen ennätys soittoyritysten määrässä. Soittoja tuli reilut 30.400, mikä on yli puolet enemmän kuin marraskuussa ennen korona-aikaa. Joulu kuuluu soittajien puheissa useita viikkoja. Ihmisiä huolettavat rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä jouluun liittyvät paineet. Lapsille halutaan rakentaa unelmien joulu ja jos se ei onnistu, pudotaan korkealta.

Viime vuonna Kriisipuhelimeen tuli soittoja erityisen paljon jouluaattona. Yksinäisyydestä soitetaan tavallista enemmän, koska vasten tahtoaan jouluna yksin oleville pyhät ovat raskaita. Joulun ajatellaan yhä olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Toisille taas perhejoulut voivat nostaa parisuhdeongelmia tai huolta läheisistä.

Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111.