Katusuolaa epäiltiin koirien tassukipujen syyksi Helsingissä – suola tutkittiin laboratoriossa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin kaupunki on tutkinut käyttämänsä katusuolan. Katusuolan koostumusta alettiin tutkia, kun kaupungille tuli useita viestejä koirien tassujen kipeytymisestä ja epäiltiin, että tämä johtuisi suolasta. Laboratoriotutkimuksissa suolanäytteistä löytynyt poikkeavuuksia.

Kaupungin valvontaeläinlääkärit arvioivat tutkimustuloksia erityisesti siitä näkökulmasta, löytyisikö niistä selitys koirien ongelmiin. Tuloksista ei löytynyt mitään sellaista, joka olisi viitannut siihen, että koirat olisivat saaneet oireita nimenomaan katusuolan ainesosista. Eläinsairaaloista saadun tiedon mukaan koirille ei ole aiheutunut hoitoa vaativia myrkytysoireita tai nestehoidon tarvetta katujen suolauksesta Helsingissä. Katujen kunnossapidossa on käytetty suolaa samoja määriä kuin aikaisempina vuosina.

Helsingin kaupunki käyttää liukkaudentorjuntaan pääasiassa sepeliä ja suolaa. Kaduilla käytetään raesuolaa eli vuorisuolaa, joka vastaa lähes normaalia ruokasuolaa, eli natriumkloridia. Pyöräilyn ja jalankulun harjasuolausreiteillä käytetään liuossuolaa, eli kalsiumkloridia. Samaa liuossuolaa käytetään keväisin myös katupölyntorjuntaan, kun pölyä sidotaan tien pintaan.Formiaatteja tai kalkkia ei käytetä Helsingissä katujen liukkaudentorjunnassa.

– On mahdollista, että katusuolan, kovan pakkasen ja jään yhteisvaikutus on saanut koirien tassut kipeytymään. Suola ja jää voivat yhdessä tuottaa kemiallisen reaktion, joka pudottaa jään lämpötilan reippaasti pakkasen puolelle, kaupunki tiedottaa.