Helsingin joulukuuset kierrätetään – tuloksena 100 000 kiloa haketta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo, että käytetyn joulukuusen voi jättää kiinteistön oman jätekatoksen viereen tai toimittaa Sortti-asemalle veloituksetta. HSY hyödyntää kuuset biojätteen tukiaineena tai lämpöenergian tuottamisessa.

Joulukuusia kerätään tammi-helmikuun aikana yhteensä noin 55.000 kappaletta. Kuusia kerätään asuinkiinteistöistä, kouluista ja päiväkodeista pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Kuusien keräyksestä ei peritä erillistä maksua.

Joulukuusi tulee jättää näkyville kiinteistön jätetilan tai -astioiden lähelle. On myös toivottavaa, ettei kuusi tuki kulkuväyliä ja hankaloita liikkumista, minkä vuoksi kuusia ei tulisi jättää sisälle jätetilaan. Kiinteistön tulisi myös varmistaa, ettei kuusten päälle kasata lunta.

– Kuusista saadaan noin sata tonnia haketta, joka voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa HSY:n biojätteen käsittelylaitoksessa. Kuusesta tulee poistaa kaikki koristeet ennen pois kantamista, muistuttaa HSY:n toimintovastaava Christoph Gareis.

Rikkinäinen tai uusiokäyttöön kelpaamaton tekokuusi, joka on valmistettu muovista ja metallista, lajitellaan sekajätteeksi. Isoista tekokuusista helposti irrotettavat metalliosat voi lajitella kiinteistön metallinkeräysastiaan. Jos tekokuusi ei mahdu kiinteistön sekajäteastiaan, sen voi viedä HSY:n Sortti-asemalle. Sortti-asemalla tekokuusesta veloitetaan sekajätehinnaston mukaisesti.