Alaskassa hurja lämpöennätys – joulukuussa lähes 20 astetta plussaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen pohjoisin osavaltio Alaska tunnetaan erityisesti talvisin kylmämä alueena. Nyt osavaltiossa on kuitenkin mitattu lämpötila, jollaisia Suomessa mitataan useina kesäpäivinä.

Alaskan Kodiakinsaarella mitattiin 27. joulukuuta 19,4 celsiusasteen lämpötila. Kyseessä on koko osavaltion joulukuun lämpöennätys. Aikaisempi ennätys oli vuodelta 1984, jolloin osavaltiossa mitattiin 15 asteen lämpötila.

Washington Post -lehden mukaan mitattu lämpötila olisi rikkonut osavaltion ennätyksen myös marras-, tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Mittauspaikasta noin 1 400 kilometrin päässä Kanadassa oli samaan aikaan pakkasta 51,1 astetta.

Forecan mukaan Alaskan lämpimän ennätyslukeman selittävät kolme tekijää. Ne ovat globaali ilmastonmuutos, La Nina -ilmiön aikana esiintyvä sulkukorkeapaine ja paikallinen föhn-tuuli. Forecan Markus Mäntynkannaksen mukaan on mahdollista, että Suomessakin tammikuun keskilämpötila voi nousta vuosisadan loppuun mennessä 6-7 astetta.