Supertähtien elämäntyylin matkimisella karut seuraukset – nuorten velkaongelmat pahentuvat

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sosiaalinen media tarjoilee päivittäin meille mielikuvia. Julkkikset pääsevät esittelemään miljonäärin elämäntyyliä suoraan faneilleen ilman välikäsiä. Harva muistaa, että kyseessä on vain joukko muokattuja valokuvia ja isolla rahalla luotuja kuvaustilanteita. Tavallinen ihminen haluaa kuitenkin saman – hinnalla millä hyvänsä.

Kun oma varallisuus ei riitä tietynlaisen elämäntyylin – eli muiden silmissä tarpeeksi menestyvältä vaikuttavan elämän elämiseen – otetaan lainaa kustannusten kattamiseksi. Entistäkin nuoremmilla on aiempaa suurempia asuntolainoja, opintolainoja, auton rahoituksia, luottokorttimaksuja, osamaksuja ja muuta velkaa. Onko rikkaus sitä, että näyttää olevan rikas, vaikka todellisuudessa on korviaan myöten veloissa? Vai voisiko rikkaus olla sitä, että ei ole penniäkään kenellekään velkaa ja elää täysin omilla varoilla? Tätä sopii pohtia.

Nuorten velkaongelmat näkyvät vahvasti myös Takuusäätiössä. Takuusäätiön neuvonnan asiakkaat velkaantuivat viime vuonna ennätyksellisen paljon osamaksuista, opintolainoista ja vuokrarästeistä. Näitä velkoja oli etenkin nuorilla ja he hakivat apua Takuusäätiöstä aiempaa enemmän. Takuusäätiön Velkalinjalla ja chatissa neuvottiin viime vuonna kaikkiaan 7.500 maksuvaikeuksissa olevaa ihmistä, joista joka viides oli alle 30-vuotias. Nuoria neuvottuja oli ennätysmäärä, jopa kolmasosa edellisvuotta enemmän.

Nuorten osuus on lisääntynyt myös Takuusäätiöstä velkojen järjestelyä hakeneessa asiakaskunnassa. Noin joka kolmas hakija oli viime vuonna alle 30-vuotias. Heidän osuutensa on lisääntynyt kaikkiaan yli 30 prosenttia kahden viimeisen vuoden aikana. Kulutusluottoja oli lähes yhtä paljon kuten aiempinakin vuosina, mutta niiden ohella oli yhä useammin osamaksuja, vuokrarästejä ja opintolainoja.