Läpimurto? NASA löysi Marsista mahdollisia merkkejä elämästä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASAn Mars-kulkija Curiosity on tehnyt mielenkiintoisen löydön planeetan maaperästä. Marsista on löydetty jälkiä orgaanisesta hiilestä, mikä saattaisi viitata planeetalla olleen alkeellista elämää munaisina aikoina.

Osassa Curiosityn analysoimista kivinäytteistä löydettiin suuri määrä hiili-isotooppeja. Pennsylvanian yliopiston geotieteiden professori Christopher H. Housen mukaan runsaasti hiili-13 -isotooppia sisältäneet näytteet olivat samanlaisia kuin Australiasta otetut 2,7 miljardia vuotta vanhat maaperänäytteet.

– Australiasta otetut näytteet syntyivät biologisessa toiminnassa munaisten mikrobimattojen syötyä metaania, House kertoo tiedotteessa.

Marsin ilmakehässä tiedetään olevan metaania, joten hiili-isotooppi olisi saattanut syntyä mikrobien käytettyä sitä ravinnoksi. House tosin huomauttaa, että hiili-isotoopit ovat saattaneet syntyä Marsissa myös toisenlaisilla tavoilla

– Olemme varovaisia tulkinnoissamme. Se on paras lähestymistapa vierasta maailmaa tutkiessa, House toteaa.