Juotko kahvia vai teetä? Yhä useampi valitsee nyt teen

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomi on kahvin suurkuluttajamaa. Silti idästä kantautunut teekulttuuri on tempaissut yhä useamman mukaan ja teejuomasta on tullut olennainen osa päivärytmiä. Teen kuluttaminen on trendikästä ja siihen liittyy usein hyvinvointi, hiljentyminen ja estetiikka.

Teen Ystävät ry järjestää valtakunnallisen Teen päivän vietetään seitsemännen kerran. Tänä vuonna teetä ylistetään ja nautitaan 6. helmikuuta teemalla Teetä ja tarinoita. Teekulttuuri on kehittynyt viime vuosina. Pääkaupunkiseudulle ja muualle Suomeen on tullut lisää teekauppoja, joista monella on hyvin toimiva nettikauppa.

Teevalikoimat ovat laajentuneet, ja monista kahviloistakin saa jo laadukasta irtoteetä. Teetä nautitaan myös juhlajuomaksi alkoholittomana drinkkinä tai päivällisellä viinin sijaan. Tee, Camellia sinensis, Kiinan kamelia, tunnettiin Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten lähinnä lääkinnällisistä ja virkistävistä ominaisuuksistaan. Eurooppaan tee rantautui 1600-luvun alussa.

– Ei ole sellaista elämäntilannetta, johon tee ei sopisi. Teetä nautitaan aamulla piristykseksi, päivällä lämmikkeeksi ja energiatason ylläpitämiseksi, illalla rauhoittumiseksi – ja joskus jopa yöllä, ilman syytä. Tee maistuu iloissa ja suruissa, yksin ja yhdessä, terveenä tai kipeänä, sanoo kauppias Inna Dalem teekauppa Ouncesta.