Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Suomalaisten Facebook-tunnuksia varastetaan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Traficomin alainen kyberturvallisuuskeskus on varoittanut huijausviesteistä, joilla kalastellaan Facebook-tunnuksia. Tietoja kalastellaan viattoman näköisellä viestillä, joka saattaa vaikuttaa olevan peräisin ystävältä tai läheiseltä.

Huijaus alkaa ystävän nimissä saadulla viestillä Facebook Messengerissä. Viestin lähettäjä pyytää sinun puhelinnumeroasi väittäen osallistuvansa sillä kilpailuun tai arvontaan, ja kertoo sinun saavan pian kilpailuun liittyvän koodin. Lähettäjä pyytää kyseistä koodia sinulta.

Koodi on todellisuudessa Facebookin kaksivaiheisen tunnistautumisen vahvistuskoodi. Huijari kykenee sen avulla kirjautumaan uhrin Facebook-tilille, vaihtamaan salasanan ja tunnuksen sähköpostiosoitteen. Tällä tavoin Facebook-tunnuksen päätyvät hyökkääjän haltuun, ja hän voi levittää huijausta eteenpäin kaverilistan yhteystiedoille.

Tekstiviestitse saatavia koodeja tai esimerkiksi luottokortin tietoja ei tule luovuttaa niitä kyseleville. Mikäli viesti tulee tutun ihmisen nimissä, kannattaa häneen ottaa yhteyttä jollain muulla tavoin ja kysyä onko hän tietoinen asiasta.

Kyberturvallisuuskeskuksen tiedossa on myös huijauksia, joissa henkilöiden väitetään saaneen voiton arvonnasta. Niissä viestin vastaanottajalta szaatetaan kysyä joko luottokortti- tai pankkitietoja. Näissäkin tapauksissa kyse on rikollisista yrityksistä kalastella yksityisiä tietoja.