Täysjyväleipä on tuhtia energiaa – ei mitään höttöhiilareita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Energiaa tankatessa hiilihydraatin lähteellä ei niin ole väliä, mutta jos haluaa maksimoida hiilareiden terveyshyödyt ja mukana tulevat terveelliset kanssamatkustajat, kannattaa valita täysjyväleipää.

Aivot ja lihakset käyttävät energiakseen hiilihydraateista glukoosia eli sokeria, joksi kaikki imeytyvät hiilihydraatit pilkkoutuvat. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua ja on hyvä proteiinin, folaatin ja raudan lähde. Kasviproteiinin lisääminen on suositeltavaa sekä terveydellisistä että ympäristösyistä. Täysjyväviljan tärkeimpiä lähteitä ovat erilaiset ruisleivät, puurot ja sekaleivät.

– Riittävä saanti pienentää riskiä sairastua moniin kansansairauksiimme, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä suolistosyöpiin. Sen on myös todettu olevan avuksi painonhallinnassa, muistuttaa Leipätiedotuksen