Venäjän teini-ikäinen olympialupaus antoi positiivisen dopingnäytteen – veressä kiellettyä sydänlääkettä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Venäjän tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkona, että 15-vuotiaan taitoluistelijan Kamila Valievan dopingtestitulos oli positiivinen. Hän voitti joukkuetovereineen olympiakultaa, mutta seremoniaa lykättiin. Testissä näkynyt lääke on nimetty trimetatsidiiniksi, jota käytetään tyypillisesti rintakipujen hoitoon.

Näyte on otettu venäläisen medialähteen mukaan jo kaksi kuukautta sitten. Lääkkeen ottamisen syytä ei tiedetä, mutta sillä ei ole urheilusuorituksen parantamiseen liittyviä vaikutuksia. Kyseessä ei toisin sanoen ole perinteisessä mielessä käytettävä doping. Syy sille, miksi teini-ikäinen urheilija on joutunut syömään sydänlääkettä, ei ole tiedossa.

Trimetatsidiini toimii lisäämällä veren virtausta sydämeen ja rajoittamalla nopeita verenpaineen heilahteluja. Kohua varjostaa myös Valievan alaikäisyys. Maailman antidopingsäännöstön mukaan dopingrikkomuksiin syyllistyneet urheilijat tulee nimetä julkisesti, jos he ovat ylittäneet täysi-ikäisyyden. Kansainvälinen olympiakomitea sanoi aiemmin keskiviikkona, että venäläisten voittaman taitoluistelun joukkuekilpailun mitaliseremonia on lykätty oikeudellisten selvitysten vuoksi, venäläinen RBC-lehti uutisoi.

Kamila Valieva nousi otsikoihin esitettyään vaativan neloshypyn jo olympialaisten toisena kisapäivänä.