Stara olympialaiset

Urheilu Viihdeuutiset

Tokion olympiamitalit kierrätysmateriaalista – järjestejät keräävät miljoonia vanhoja kännyköitä!

Vuoden 2020 kesäolympialaiset järjestetään Japanin Tokiossa. Nyt tapahtuman järjestäjät ovat peräänkuuluttaneet maan kansalaisia lahjoittamaan heille vanhoja puhelimia ja muita laitteita yllättävästä syystä.

Tokion olympialaisten mitalit on tarkoitus tehdä 100-prosenttisesti kierrätysmateriaalista. Japan Times -lehden mukaan järjestäjät pyytävät ihmisiä toimittamaan heille vanhoja laitteitaan, sillä niiden valmistukseen on käytetty pieniä määriä kultaa, hopeaa ja pronssia.

Mitaleita tullaan valmistamaan yhteensä 5 000 kappaletta, joten metallia tarvitaan tuhansien kilojen edestä. Järjestäjien mukaan tämä tarkoittaa miljoonia kännyköitä. Myös aikaisempien olympiakilpailujen mitaleissa on käytetty kierrätysmateriaalia, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun kaikki palkinnot valmistetaan vanhojen elektroniikkatuotteiden metalleista.

Viihdeuutiset

180 asiantuntijaa vaatii Rion olympialaisten perumista – Zika-virus uhkaa!

Brasilian Rio De Janeirossa järjestettävät vuoden 2016 olympialaiset käynnistyvät alle 70 vuorokauden kuluttua. Nyt maailman terveysalan asiantuntijat suosittelevat, että kilpailujen ajankohtaa siirrettäisiin tai tapahtumapaikka vaihdettaisiin virusuhan vuoksi.

Olympiakilpailujen ajankohdan tai järjestyspaikan siirtämistä suositeltiin Maailman terveysjärjestölle suunnatussa avoimessa kirjeessä. Verkosta löytyvän kirjeen on allekirjoittanut yli 180 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Joukossa on maailmankuuluja tutkijoita, tohtoreita ja lääkettieteen eetikkoja.

– Teemme tämän pyynnön, vaikka monet uskovat vakaasti tapahtuman olevan liian suuri epäonnistukseen, kirjeessä kerrotaan.

– Huolemme koskee maailmanlaajuista terveyttä. Zika-viruksen brasilialainen lajike on vaarallinen terveydelle tavoilla, jollaisia tiede ei ole havainnut aikaisemmin, tutkijat varoittavat.

Kansainvälinen olympiakomitea on ilmoittanut, ettei kilpailuja tulla siirtämään. Yhdysvaltojen tartutantautien valvonta – ja ehkäisykseskusten mukaan olympialaisten perumiseen ei ole kansanterveyteen liittyvää syytä. CNN-uutissivuston mukaan viranomaiset kuitenkin kehottavat raskaana olevia naisia välttelemään alueita, joissa virusta on tavattu runsaimmin.

Zika-viruksen epäillään aiheuttavan sikiöiden kehityshäiriötä ja Guillan-Barren tautia. Tauti leviää pääasiassa Aedes-sukuun kuuluvien hyttysten mukaan.