Tilastokeskus: Kuolleisuus kasvoi reilusti tammikuussa – 10 prosenttia viime vuotta enemmän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa kuoli tammikuussa ennakkotiedon mukaan 10 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kaikkiaan kuolleita oli 5.540 eli 482 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuolleiden lukumäärä on vuodesta 1945 alkavan mittaushistorian korkein.

– Tammikuun ennakkoluku tulee vielä tarkentumaan ylöspäin arviolta 100–200 kuolleella, Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo kertoo.

Joulukuussa kuolleita oli ennakkotietojen mukaan 251 vuodentakaista enemmän. Marraskuussa lisäys edellisvuotiseen oli 391. Kuukausittaiset vaihtelut kuolleiden määrässä ovat tavanomaisia. Tästä syystä kuolleisuutta mitataan vuositasolla eri tunnusluvut huomioiden.

Suomessa väestö ikääntyy, mikä heijastuu väistämättä kuolleiden määrään. Tilastokeskuksen väestötilastoissa ei eritellä kuolemien syitä. Virallinen kuolemansyytilasto julkaistaan tilastointivuotta seuraavan vuoden lopussa. Vuoden 2021 osalta kuolemansyyt ovat siten selvillä joulukuussa 2022.