Varoitus vanhemmille – Google Family Link paljastaa salasanat

Viihdeuutiset · Stara.fi

Lasten älylaitteiden käyttäminen on monissa perheissä ongelma, koska lapset tuntuvat olevan kuin liimattuna puhelimiin ja tabletteihin. Ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi monenlaisia keinoja sovelluksia, joista Android-laitteille suosituin on Google Family Link. Nyt siitä on kuitenkin löytynyt vaarallinen ohjelmointivirhe, eli bugi.

Google Family Link -sovelluksella vanhemmat voivat rajoittaa lastensa älylaitteen käyttöä omasta puhelimestaan käsin. Lapsen laitteeseen voi asettaa aikarajoja eri sovelluksille tai esimerkiksi sulkea laitteen kokonaan. Ei siis ihme, että monilla lapsilla on taipumus etsiä keinoja ohittaa nämä vanhempien rajoitustoimet.

Nyt on paljastunut, että laitteen sulkeuduttua Family Link paljastaa vanhempien omat Googlen palvelujen salasanat kenelle tahansa joka kyseisen laitteen saa haltuunsa. Suljettuun laitteeseen voi nimittäin kirjautua sisään vanhemman Google-tunnuksilla, ja niitä kysyessään suljettu laite ehdottaa automaattisesti laitteeseen aiemmin syötettyjä salasanoja. Eikä pelkästään ehdota, vaan myös paljastaa ne.

Poikkeuksellisen vakavan bugin vuoksi sovellus paljastaa ehdotuksissaan vanhempien salasanat, kunhan käyttäjä huomaa painaa ehdotetun salasanan vieressä olevaa silmän kuvaketta. Tämän virheen vuoksi kuka tahansa henkilö pääsee vapaasti kirjautumaan sisään laitteeseen ja lisäksi saa tietoonsa vanhemman salasanan kaikkiin Googlen palveluihin, kuten Gmailiin, kalenteriin, yhteystietoihin ja Drive-tiedostoihin. Tämä muodostaa luonnollisesti vakavan tietoturvariskin vanhemmille.

Tietoturvariskin takia vanhempien kannattaa välttää avaamasta lasten puhelinta oman Google-tilinsä salasanalla. Sen sijaan tulee pyrkiä käyttämän vanhemman käyttökoodia, jonka saa sovelluksen vanhemmille tarkoitetusta versiosta. Mikäli salasana on jo syötetty laitteeseen, voidaan se poistaa Chrome-sovelluksen asetuksista.