Faarao Tutankhamonin tikari on valmistettu meteoriitista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Muinaista Egyptiä yli 3 300 vuotta sitten hallinneella Tutankhamonilla oli hallussaan miltei ainutlaatuinen tikari. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tikarin valmistuksessa käytetty materiaali oli peräisin avaruudesta.

Tutankhamonin 1920-luvulla löydetystä hautakammiosta löytyi lukuisten muiden esineiden lisäksi 30 senttiä pitkä rautatikari. Tikari herätti tutkijoissa vuosikausien ajan ihmetystä, sillä raudan käyttäminen esineiden valmistamisessa oli muinaisessa Egyptissä harvinaista.

Joukko kansainvälisiä tutkijoita perehtyi taannoin tikarin saloihin röntgenkuvauksen avulla. Röntgenteknologian ansiosta tikarin raudan rakennetta pystyttiin tutkimaan vaurioittamatta esinettä. Tikarin raudan korkea nikkelipitoisuus viittaa tutkijoiden mukaan vahvasti siihen, että materiaali on peräisin maan ulkopuolelta.

Tikarin rakennetta verrattiin Egyptistä ja maan lähialueilta löydettyihin tunnettuihin meteoriitteihin. Samankaltaisia nikkeli- ja kobolttipitoisuuksia esiintyi erityisesti yhdessä 240 kilometrin päästä Egyptin Alexandriasta löydetyssä meteoriitissa.

BBC:n mukaan meteoriiteista peräisin oleva rauta oli muinaisille egyptiläisille suuressa arvossa, ja sitä käytettiin tärkeiden esineiden valmistuksessa. Tutankhamonin tikari on esillä Kairon Egyptiläisessä museossa.