Yllätyskäänne oikeudessa: Veijo Baltzarin syytteet hylättiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi alkoi tutkia kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kulttuuripiireissä tapahtuneita edesottamuksia vuonna 2019. Syyttäjät hakivat 79-vuotiaalle Veijo Baltzarille vuosien vankeusrangaistusta. Nyt kaikki syytteet on hylätty Helsingin käräjäoikeudessa.

Vaikka Baltzarin syyllisyydestä oli useita asianomistajatodistuksia, ei käräjäoikeuden mukaan kertomuksia ollut tukemassa riittävä määrä näyttöä. Lisänäytön uupuessa uhrien kertomuksia ei pidetty tarpeeksi luotettavina. Rikokset tapahtuivat vuosien 2004-2019 aikana.

Rikosnimikkeitä olivat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus. Syyllisyydestä on jäänyt epäily, mutta sitä ei ole voitu todistaa paikkansapitäväksi. Poikkeuksellisen laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinta kesti yli vuoden.