Stara Suomen passi

Matkailu

KLM ottaa käyttöön ohjelman kasvojen tunnistamiseksi

Hollantilainen lentoyhtiö KLM Royal Dutch Airlines testaa kasvojentunnistusohjelmaa Amsterdamin Schipholin lentokentällä kolmen kuukauden ajan. Matkustajat voivat tunnistautua kameralla varustetulla pisteellä ilman, että heidän tarvitsisi esittää virkailijalle tarkastuskorttia tai passia.

KLM tiedottaa, että yhtiö haluaa tehdä matkustamisesta nopeampaa ja helpompaa uuden biometrisen tunnistusjärjestelmän avulla.

Uudenlaisia tunnistautumisia käytetään muutamilla lentokentän porteilla. KLM:n henkilökunta avustaa matkustajia tunnistautumisessa tarpeen mukaan. Matkustajien rekisteröinnissä koneelle täytyy näyttää myös koneeseennousukorttia ja passia.

Matkustajan tietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille ja niitä käytetään ainoastaan hankkeen toteutumisen analysoimisessa. Normaalisti tiedot poistuvat kasvojen tunnistussysteemistä kymmenen tunnin kuluttua.

Yhtiö pyrkii jatkuvasti hyödyntämään edistyksellistä teknologiaa. Kerroimme vuosi sitten, että KLM aloitti yhteistyön Facebookin kanssa, ja lentovarauksen pystyy viimeistelemään lähes kokonaan yhteisöpalvelun avulla.

Matkailu Viihdeuutiset

Matkailija, älä sorru näihin alkeellisiin virheisiin

Ihmiset oppivat monia asioita matkustaessaan tekemällä erilaisia virheitä, joista on hyvä ottaa aina opiksi seuraavaa matkustuskertaa varten. Soniatravels paljastaa viisi yleisintä virhettä, jotka ihmiset tekevät matkustaessa. Nämä vinkit on hyvä pitää mielessä tulevia matkoja varten.

1. Tee lähtöselvitys itse

Tee lähtöselvitys itse ja tulosta tai lähetä sähköpostiisi oma lippusi ennen lentokentälle saapumista. Miksi haluat jonottaa lähtöselvitystiskillä?

2. Kopioi lippusi

Älä turvaudu siihen, että matkalippusi on sähköpostissa. Kannattaa pitää mukana myös tulostettua lippua tai tallentaa puhelimeen kuva lipusta, koska verkon ollessa huono et pääsekään lataamaan lippua näkyville sähköpostista. Harva muistaa varausnumeroaan tai edes hotellin nimeä saatika osoitetta ulkoa, minkä vuoksi paperinen lippu on myös hyvä pitää tallella.

3. Älä pakkaa liikaa

Monet ihmiset pakkaavat laukkuunsa useita eri asuja, joista käyttävät viikon loman aikana vain murto-osaa. Kannattaa pakata vain muutama suosikkiasu ja säästyä raskaan matkalaukun kantamiselta.

4. Tarkasta luottokortin tarve ja passin voimassaoloaika

Joissain hotelleissa maksuvälineeksi ei huolita muita kuin luottokortteja. Osa hotelleista vaatii luottokortin tiedot kirjautumisen yhteydessä, joten sellainen täytyy olla hankittuna. Kannattaa myös tarkistaa, vaatiiko matkakohteesi passiltasi pidemmän voimassaoloajan kuin lomasi. Osa maista vaatii passin voimassaoloajan olevan yli puoli vuotta matkan alusta eteenpäin, vaikka matka kestäisikin vain pari viikkoa.

5. Tarkasta liittymäsi tiedot

Moni tekee sen virheen, että käyttää puhelintaan matkalla ja kotiin palatessa saakin yllättävän monen sadan euron puhelinlaskun. Kannattaa siis ottaa selvää, mitä puhelimen käyttäminen matkakohteessa maksaa, ja käyttää kahviloiden ja ravintoloiden ilmaista laajakaistaa aina kun on mahdollista.

Matkailu Viihdeuutiset

Näin pidät parempaa huolta passistasi

Koko maailma kummastelee parhaillaan Malaysia Airlinesin lentokoneen katoamismysteeriä. Uutinen sai lisää omituisia piirteitä, kun selvisi, että lentokoneessa oli kaksi varastetulla passilla matkustajanutta. Interpolin mukaan kadonneita tai varastettuja passeja ilmoitetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kappaletta.

Huffington Postin matkailusivustot ovat jakaneet viisi käytännön vinkkiä, joiden avulla voi pitää passistaan parempaa huolta. Ensinnäkin passia ei tulisi koskaan lähettää kirjeitse. Mikäli tilanne kuitenkin vaatii alkuperäisen passin lähettämistä, tulee se toimittaa perille vähintäänkin kirjattuna kirjeenä.

Passia ei myöskään kannata kannella mukana muuten kuin tarpeen vaatiessa. Mikäli passi on ainoa virallinen henkilöllisyyspaperi, kannattaa käyttöön ottaa sen tilalle jokin muu kuvallinen henkilökortti. Kun passi ei ole käytössä, kannattaa se säilyttää turvallisessa paikassa tai jopa kodin kassakaapissa. Korurasiat, alusvaatelaatikot ja asiakirjalokerikot ovat varkaiden ensimmäisiä etsinnän kohteita.

Passista tulee olla kopio, jota voi näyttää viranomaisille alkuperäisen asiakirjan kadottua. Myös passikopiota tulee säilyttää asianmukaisesti. Jos nyt kuitenkin käy niin ikävästi, että passi varastetaan tai katoaa, täytyy siitä ilmoittaa heti viranomaisille, jotta sen mahdollinen väärinkäyttö voidaan estää mahdollisimman nopeasti.

Matkailu

Suomen passi rankattiin maailman parhaaksi – helpointa matkustaa

Moni runsaasti maailmaa kiertänyt suomalainen on huomannut, että Suomen passilla on usein poikkeuksellisen hyvä vaikutus tullivirkailijoihin. Muiden maiden kansalaisten viipyessä tullivirkailijan tiskillä joskus minuuttikaupalla pääsee suomalainen usein läpi muutamassa sekunnissa.

Nyt Suomen passi on saanut tunnustusta eri maiden passien vertailussa, jossa se rankattiin maailman parhaaksi. Kriteerinä oli miten moneen maahan passilla pääsee matkustamaan ilman viisumia. Vertailun laati Nomad Capitalist -verkkosivusto, joka on aktiivimatkailija Andrew Hendersonin ylläpitämä matkailumedia.

Vertailun mukaan maailman parhaaksi rankatulla Suomen passilla pääsee ilman viisumia muun muassa Intiaan ja Vietnamiin, joihin yleensä vaaditaan viisumi. Aiemmin artikkelissa kerrottiin, että Suomen passilla pääsisi viisumivapaasti 173 maahan, mutta todellinen määrä on mainittua hieman suurempi. Suomen jälkeen parhaiksi passeiksi listattiin Ruotsin, Britannian, Luxemburgin ja Tanskan passit.