Tutkimus: Lemmikkieläimillä myönteinen vaikutus aivojen terveydelle

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lemmikkiarkeen mahtuu sekä hyviä että huonoja hetkiä, mutta eläimillä voi olla pidemmän päälle myönteisiä vaikutuksia ihmisten aivoille. Tämä selvää Yhdysvaltojen Michiganin yliopiston alustavasta tutkimuksesta. Tutkimuksen perusteella lemmikin omistaminen viiden tai useamman vuoden ajan vaikuttaa hidastavan aivojen ikääntymistä noin 65 vuoden iässä.

Tutkijat perehtyivät aikaisemmasta tutkimuksesta peräisin oleviin tietoihin, jotka koskivat 1 300 keski-iältään 65 olevaa ihmistä. Heistä 53 prosentilla oli tutkimushetkellä lemmikkejä. Koehenkilöille tehtiin kuuden vuoden aikana kognitiivisia taitoja mittaavia testejä. Lemmikinomistajien kognitiiviset pisteet vähenivät muita hitaammalla tahdilla.

Pitkäaikaiset lemmikinomistajat saivat keskimäärin 1,2 paremmat pisteet kuin he, joilla lemmikkejä ei ollut. Aivojen terveyteen ei tutkimuksen perusteella vaikuttanut ainoastaan kissojen tai koirien pitäminen lemmikkinä. Tutkimukseen osallistui myös henkilöitä, joilla oli esimerkiksi kaneja, hamstereita, lintuja, kaloja ja matelijoita.

Michiganin yliopiston neurologian professori Tiffany Braley toteaa CNN-uutissivustolle aikaisempien kokeiden osoittaneen lemmikkien vähentävän stressiä ja laskevan verenpainetta. Braley huomauttaa, että aiheeseen tulisi perehtyä vielä tarkempien tutkimusten merkeissä. Hänen mukaansa lemmikkien stressiä vähentävillä vaikutuksilla ja aivojen hyvinvoinnilla saattaa kuitenkin olla yhteys.