Kreikkalaisessa kalakeitossa maistuu valkosipuli – kokeilemisen arvoinen soppa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kalaa tulisi syödä säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Yksi parhaimmista tavoista talvisaikaan on nauttia kala erilaisten keittojen muodossa. Esittelemme nyt yhden kauden parhaista resepteistä.

Pro Kala ry:n julkaisema resepti kreikkalaisesta kalakeitosta sopii mainiosti hiihtolenkkien jälkeen nautittavaksi. Reseptissä käytetään kreikkalaisia makuja ja sopan sekaan voi panna lopuksi nokareen kreikkalaista jogurttia omalle lautaselleen.

Kreikkalainen kalakeitto2 rkl oliiviöljyä1 keltasipuli2 varsisellerin vartta2 valkosipulin kynttä1 prk luumutomaattia (kuorittuna säilykkeenä)8 kiinteämaltoista perunaa2 laakerinlehteä1 l lämmintä kasvislientä tai kalalientähienoa merisuolaamustapippuria myllystä300 g kirjolohta (nahatonta ja ruodotonta fileetä)300 g siikaa (nahatonta ja ruodotonta fileetä)puolikkaan sitruunan mehukourallinen lehtipersiljaa (tai tuoretta tilliä)

Leikkaa kala isoiksi kuutioiksi. Kuutioi myös kuorittu sipuli. Siivuta pesty varsiselleri, hienonna valkosipuli ja leikkaa pestyt perunat suupaloiksi. Perunoihin voi halutessa jättää kuoret.

Aloita keiton valmistus lämmittämällä tilkka oliiviöljyä kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää sitten varsisellerit ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää keittopohjaan kuoritut luumutomaatit ja murskaa tomaatteja hieman. Lisää sitten perunat ja laakerinlehdet sekä lämmin liemi. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes peruna on kypsää.

Viimeiseksi keittoon lisätään kuutioitu kala. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen mutta älä enää keitä, jotta kala ei kypsyisi liikaa! Nosta kattila liedeltä. Muista, että kala jatkaa kypsymistään kuumassa liemessä. Tarkista suolaisuus ja mausta sitruunan mehulla.Koristele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla ja oliiviöljyllä.