Tampereella opetellaan Ratikka-arkea – tässä vinkit vasta-alkajille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tampereen Ratikka on liikennöinyt nyt puolen vuoden ajan. Tampereen Ratikka toivoo, että kaikki kaupungin raitiotietä käyttävät matkustajat ja Tampereella liikkuvat ottavat muutamat perusasiat haltuun sujuvan Ratikka-arjen varmistamiseksi. Nyt on julkaistu kahdeksan kohdan lista, jota noudattamalla ratikka-arjesta saa sujuvamman.

1. Vahvista aina matkaoikeutesi lippulaitteella

Tampereen Ratikassa tulee aina vahvistaa matkaoikeus lippulaitteella. Ratikassa toimivat Nyssen lipputuotteet: Nyssen matkakortille ladatut liput, Nysse Mobiilista ostetut mobiililiput, etukäteen ostetut QR-kertaliput sekä lähimaksu.

2. Pidä kiinni

Pidä aina kiinni tangosta tai lenkistä, kun seisot Ratikassa. Varmista, että otat tukea maksaessasi tai liikkuessasi Ratikassa. Ratikan kyyti on tasaista, mutta kuten kaikissa liikennevälineissä, Ratikassakin kannattaa aina varautua heilahduksiin ja äkkijarrutustilanteisiin, jotta varmistat oman pystyssä pysymisesi.

3. Kysy apua

Nyssen asiakaspalvelu auttaa kaikissa Ratikalla matkustamiseen liittyvissä kysymyksissä.

4. Voit avata oven painamalla oven Nysse-nappia

Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä ja pääsääntöisesti kuljettaja avaa pysäkeillä ovet. Hiljaiseen aikaan tai keliolosuhteiden niin vaatiessa kuljettaja ei avaa automaattisesti ovia vaan matkustaja voi itse avata sen Nysse-nappia painamalla.

5. Käytä SOS-nappia jos tilanne sitä vaatii

Ratikoissa on SOS-nappi hätätilanteita varten.

6. Älä oleskele kiskoilla – ylitä raitiotie aina varoen

Uudet ja siistit rata-alueet ovat kauniita katsella, mutta ne on tarkoitettu vain Ratikoille. Rata-alueella oleskelu on kiellettyä ja siitä voidaan myös sakottaa.

7. Opettele raitiovaunuvalon toiminta

Älä aja risteykseen, kun raitiovaunuvalo on päällä. Kolmionmallinen raitiovaunuvalo toimii eri periaatteella kuin perinteinen liikennevalo. Kun Ratikkaa ei ole lähimailla, raitiovaunuvalo on pimeänä ja liikenne kulkee tuttujen sääntöjen mukaan. Kun raitiovaunuvalo näyttää nopeasti vilkkuvaa keltaista valoa, sinun tulee olla erityisen varovainen ylittäessäsi raitiotietä. Pysäytä ajoneuvosi, kun kiinteä keltainen valo syttyy 3-5 sekunniksi, sillä silloin Ratikka on jo lähellä. Kun raitiovaunuvaloon syttyy kaksi punaista valoa, risteykseen ei saa enää missään tapauksessa ajaa, sillä silloin Ratikka ajaa siitä läpi. Kun Ratikka on mennyt, raitiovaunuvalo vilkuttaa vielä muutaman sekunnin keltaista. Lähde liikkeelle vasta, kun valo on sammunut. Liikenne jatkuu tuttujen sääntöjen mukaan.

8. Anna Ratikalle esteetön kulku

Muista, että Ratikalle tulee mahdollistaa esteetön kulku.

Älä milloinkaan ohita Ratikkaa sekaliikennekaistalla – edes silloin, kun Ratikka on pysähtyneenä pysäkillä.