Perjantaina vietetään maailman lihavuuspäivää – elämää hankaloittava sairaus

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat pullukkaa kansaa. Suurin osa suomalaisista yli kolmekymppisistä on ylipainoisia. Joka neljäs suomalainen on lihava. Nykyään lihavuus ymmärretään pitkäaikaiseksi, mutta hoidettavissa olevaksi sairaudeksi.

Lihavuuteen liittyy paljon ennakkoluuloja, väärinkäsityksiä sekä häpeän tunnetta. Tänään 4. maaliskuuta vietetään kansainvälistä maailman lihavuuspäivää, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä lihavuuden syistä, tarjota keinoja niiden ratkaisemiseksi sekä muuttaa tapaa, jolla lihavuuteen puututaan yhteiskunnassa.

– Lihavuuden ajatellaan kuitenkin olevan muita sairauksia enemmän itse aiheutettua ja seurausta tahdonvoiman puutteesta. Lihavuus ei ole vain elintapoihin tai yksilön omiin valintoihin liittyvä asia, vaan syyt ovat moninaiset. Lihavuuteen vaikuttaa geenien lisäksi elinympäristömme ja tapamme elää. Myös psykologialla on merkitys eli painonhallintaan vaikuttavat ihmisen tunteet ja mieli, tietää Suomen lihavuuslääkäriyhdistyksen toiminnanjohtaja ja lääketieteen lisensiaatti André Heikius.

Painonpudotukseen tarjotaan usein yksinkertaistettuja ohjeita, kuten ”Syö vähemmän, liiku enemmän”. Käytännössä lihavuuden hoito ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. André Heikiuksen mukaan lihavuuden ja ylipainon hoitomuodot ovat uudistumassa, ja eri vaihtoehdot kannattaakin ottaa puheeksi ammattilaisen kanssa. Ensisijainen hoitomuoto on elintapahoito ja lisäksi lihavuutta voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä ja leikkaushoidolla.