Ruotsin koronapolitiikka onnistui? EU-komission mukaan rajoituksista ei olisi ollut hyötyä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ruotsin hallituksen asettama komissio on nyt tutkinut maansa koronapoliitikan vaikutuksia. Maassa ei noudatettu tiukkoja rajoituksia ja tämä linja näyttää kannattaneen, sillä kuolleiden määrä on maltillisempi kuin monessa tiukempien rajoitusten maissa. Lisäksi taloudelliset vaikutukset ovat olleet muita maita vähemmän haitallisia.

Ruotsin koronatyyli polarisoi aiemmin vahvasti mielipiteitä kotimaassa ja ulkomailla pandemian aikana. Maassa omaksuttiin vapaaehtoinen lähestymistapa liittyen sosiaalisen elämän rajoittamiseen ja keskityttiin lähinnä hyvän hygienian edistämiseen. Nyt koronaa tutkineen komission mukaan maan politiikka oli ”periaatteessa oikea”.

– Kansalaisilla oli enemmän henkilökohtaista vapautta kuin monissa muissa maissa, raportissa sanotaan.

Paneeliin kuului kahdeksan asiantuntijaa, kuten taloustieteen ja valtiotieteen professorit. Komissio antoi kuitenkin pyyhkeitä Ruotsille epäselvästä johtajuudesta. Lisäksi pandemian valvominen ja määrätietoinen johtaminen olisi pitänyt aloittaa jo helmikuussa 2020.

– Hallituksen olisi pitänyt ottaa johtajuus itselleen kriisinhallinnan kaikissa kohdissa alusta alkaen, komissio totesi ja mainitsi Ruotsin hallituksen olleen toisinaan riippuvainen maan Kansanterveysviraston arvioinneista.

Koronavirukseen on kuollut Ruotsissa 17.000 ihmistä, mikä on paljon enemmän kuin Suomessa, mutta vähemmän kuin useimmissa ankarilla rajoituksilla varustetuista Euroopan maissa asukaslukuun suhteutettuna. Tämänhetkisen tiedon valossa komissio ei ole vakuuttunut siitä, että muissa maissa käyttöön otetut pidennetyt tai toistuvat pakolliset sulkutilat olisivat olleet välttämättömiä vakavassa epidemiassa.

Ruotsin koulutussektorilla löydettiin komission mukaan oikealainen tasapaino. Esikoulut ja peruskoulut pidettiin koko ajan avoimina, mutta yliopistot ja muut korkeamman asteen oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen. Ruotsissa oli hetken aikaa rajoituksia alkuvuodesta Omikron-variantin vuoksi, mutta niistä luovuttiin nopeasti ja kansa on jatkanut eloa normaalisti sen jälkeen. Laajamittausta testausta ei enää tehdä ja ravintolat sekä muut paikat ovat olleet normaalisti kaikille avoinna.