Kunnianhimoinen ympäristöhanke: Muoviroskasopimus luo kansainväliset säännöt

Lifestyle · Terhi Piiroinen

YK:n jäsenvaltiot hahmottelevat vahvaa sopimusta, joka luo kansainväliset säännöt ja velvoitteet muovin koko elinkaarelle. Tämä asettaa valtiot ja yritykset vastuuseen muoviroskan poistamiseksi ympäristöstä. Sopimus sitoo ihmisiä oikeudellisesti.

YK:n ympäristökokouksessa valmisteltavan muoviroskasopimuksen tavoitteena on luoda kansainväliset säännöt ja velvoitteet muovin koko elinkaarelle tuotannosta kulutukseen ja jätehuoltoon. Sopimuksen on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun menneessä. Kyseessä on historiallinen edistysaskel. WWF pitää päätöstä yhtenä maailman kunnianhimoisimmista ympäristötoimista sitten vuoden 1989 Montrealin pöytäkirjan, joka johti otsonikerrosta heikentävien aineiden kieltoon.

– Tässä sopimuksessa merkittävintä on nimenomaan sen maailmanlaajuinen ulottuvuus, sillä muovi ei tunne rajoja, vaan sama muovituote voidaan käyttää, kierrättää ja hävittää eri puolilla maapalloa, WWF Suomen meriasiantuntija Iiris Kokkonen kommentoi sopimusta.