Venäjän massiivinen cyberhyökkäys käynnissä? Länsimaiset verkkopalvelut ongelmissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ukrainaan hyökännyt Venäjä on kärsinyt jo parin viikon ajan vakavista verkkopalvelujen ongelmista, kun hyökkääjää vastaan iskevä Anonymous-hakkeriryhmä on iskenyt venäläisiin verkkopalveluihin ja muun muassa valtionhallinnon yhteyksiin. Nyt tiistai-iltana suuri määrä länsimaisia verkkopalveluja on joutunut yllättäen laajoihin ongelmiin ympäri maailmaa.

Suomen aikaa noin kahdeksan maissa alkaneet ongelmat koskettavat kymmeniä länsimaissa suosittuja palveluja, ja mukana ovat esimerkiksi Spotify, YouTube, Twitter, Discord, Amazon, Google, Facebook, Instagram ja Reddit. Osa palveluista kärsi ongelmista jo alkuillasta Suomen aikaa, mutta sittemmin ongelmien määrä kasvoi selvästi. Oli syy mikä tahansa, ovat parhaillaan käynnissä olevat tekniset ongelmat poikkeuksellisen laajoja ja herättävät siksi tavallista enemmän huomiota.

Verkkopalvelujen ongelmien syy on vielä epäselvä, mutta näin suuren yritysjoukon joutuessa samanaikaisesti ongelmiin ei ohjatun cyberhyökkäyksen tai palvelunestohyökkäyksen mahdollisuutta voida ainakaan sulkea pois. Tänään teknisiä ongelmia on tavattu myös muualla kuin verkkopalveluissa, sillä Suomen itärajalla on havaittu häiriöitä GPS-signaalissa. Venäjä on aiemminkin häirinnyt navigoinnissa käytettäviä signaaleja niin Suomen kuin Norjankin alueilla.