Nyt tarkkana jäillä liikkuessa! Varo petollisista kevätjäitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Keväiset kelit houkuttelevat monia ulkoilemaan, mutta petollisilla kevätjäillä liikkuessa on syytä olla erityisen tarkkana. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUHin mukaan jään kantavuuden arviointi voi olla hankalaa kenelle tahansa.

Vastoin yleistä harhaluuloa jään pinta ei ole yhtä paksu kaikkialla. Kaikissa jääkansissa on heikkoja kohtia, joiden havainnointi on erityisesti kevätauringossa hankalaa.

– Jään heikkeneminen voimistuu sen jälkeen, kun lumi on sulanut päältä pois ja lumea tummempi jään pinta imee auringonsäteitä ja lämpöä. Jää haurastuu ja puikkoontuu, jolloin monikymmensenttinenkin jää voi pettää alta, SUHin viestintäasiantuntija Niko Nieminen varoittaa.

– Siellä, missä jää on aamulla kantanut kulkijan, voi paksukin jää olla iltapäivään mennessä muuttunut hengenvaarallisen heikoksi, Nieminen muistuttaa.

Jään paksuus vaihtelee vesistöjen eri osissa, ja esimerkiksi virtapaikoilla, vesistörakenteiden lähellä, ojien suissa, kapeikoilla ja isojen kivien lähellä jäät voivat olla vaarallisen heikkoja. SUHin median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui jäihin vajoamisen seurauksena Suomessa kolme ihmistä.