IL: Kanalanpitäjä tuomittiin – aiheutti piinaavan ötökkäongelman Satakunnassa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Lannan vääränlaisella käsittelyllä oli kauaskantoiset seuraukset Satakunnan Eurassa. Paikallinen kanalanpitäjä tuli aiheuttaneeksi hyönteisongelman lukuisille asukkaille, mistä hänet tuomittiin sakkorangaistukseen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kanalassa todetun salmonellan vuoksi lintujen lanta olisi pitänyt käsitellä niin, ettei se aiheuta terveysriskiä ihmisille tai eläimille. Kanalanpitäjä oli kuitenkin vain siirrättänyt lannan pellon laidalle asutuksen lähelle huhtikuussa 2020. Salmonellan saastuttama lanta oli alttiina luonnoneläimille.

Kesällä 2020 lantakasassa pesi runsaasti kanalakuoriaisia, jotka alkoivat levittäytyä läheisiin kiinteistöihin. Kuoriaisten hävittäminen koitui kiinteistöjen omistajille vaivalloiseksi ja kalliiksi. Syyttäjän mukaan kuoriaiset saattoivat myös levittää salmonellaa eteenpäin.

Kanalan omistava mies myönsi syytteet oikeudessa oikeudessa ja kertoi jo maksaneensa korvauksia osalle asianomistajista. Hänet tuomittiin eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamisesta ja ympäristösuojelulain rikkomisesta yhteensä 1 480 euron sakkoihin. Lisäksi oikeus katsoi miehen olevan korvausvelvollinen asianomistajille yhteensä 1 700 euron edestä.