Charles Darwinin muistikirjat varastettiin 20 vuotta sitten – nyt joku tuli katumapäälle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailmaa 1800-luvulla mullistaneen luonnontieteilijä Charles Darwinin kaksi muistikirjaa katosi Englannin Cambridgen yliopiston kirjastosta vuonna 2001. Nyt varastetut muistikirjat on palautettu yliopistolle.

Muistikirjat katosivat sen jälkeen, kun ne oli siirretty kuvattavaksi. Kirjaston työntekijät uskoivat kirjojen päätyneen alkuun vain väärään paikkaan, mutta niiden etsintä ei tuottanut tulosta. Miljoonien eurojen arvoisten kirjojen uskottiin tulleen varastetuksi, ja asiasta tehtiin rikosilmoitus.

Muun muassa Interpolin tuloksetta metsästämät kirjat ilmestyivät 9. maaliskuuta yllättäen Cambridgen kirjaston yleisölle avoimelle puolelle. Ehjänä säilyneet muistikirjat oli kääritty muovikelmuun, ja mukana oli viesti jossa kirjastonhoitajalle toivotettiin hyvää pääsiäistä. Kirjat palautettiin alueelle, jota valvontakamerat eivät kuvaa.

Darwin täytti muistikirjojaan palattuaan maailmanympärysmatkaltaan vuonna 1836. Ne on tarkoitus asettaa näytille luonnontieteilijään liittyvän näyttelyn yhteydessä. AP-uutistoimiston mukaan Cambridgeshiren poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa.