Suomessa peräti 388 600 maksuhäiriöistä – määrä onneksi vähenemään päin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Asiakastieto Oy kertoo, että maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt 3.000 vähemmän kuin vuosi sitten. Maksuhäiriömerkinnällä varustettuja ihmisiä on Suomessa yhteensä 388.600. Pahimmissa maksuvaikeuksissa olevien kuluttajien määrä kääntyi laskuun vuoden 2021 alussa ja suunta on sen jälkeen ollut alaspäin.

– Maksuhäiriöisiä ihmisiä on edelleen paljon, mutta onneksi näyttää siltä, että kehityksen suunta on oikea. Positiivisen luottotiedon kattava hyödyntäminen luottopäätöksissä ja maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoihin tulossa olevat lyhennykset todennäköisesti vahvistavat laskutrendiä, arvioi viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Eduskunta käsittelee parhaillaan luottotietolain muutosta, jonka myötä maksuhäiriömerkintä poistuisi kuukauden kuluttua siitä, kun henkilö on maksanut merkinnän perusteena olevan velan. Asiakastiedon rekisterissä on tällä hetkellä noin 10.000 henkilöä, joiden kaikkien maksuhäiriömerkintöjen syynä olevat velat on maksettu. Heidän merkintänsä poistuvat viimeistään silloin, kun tätä koskeva luottotietolain muutos astuu voimaan. Enimmillään maksuhäiriöitä oli vuoden 2020 lopussa 392 200 henkilöllä.