Kaupat huolissaan ostovoiman hiipumisesta: ”Tarvitaan työllisyyttä parantavia ja kannustinloukkuja purkavia päätöksiä”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaupan liitto odotti hallituksen viimeisimmästä kehysriihestä ostovoimaa tukevia ratkaisuja. Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi pitää päätöksiä pitkälti oikeansuuntaisina, mutta uudistusten osalta riittämättöminä. Kaupan liitto jäi erityisesti kaipaamaan työllisyyttä parantavia ja kannustinloukkuja purkavia päätöksiä.

Elinkeinoelämän toimialan mukaan pelkkä opintorahan tulotason nostaminen ei riitä. Työnteon kannustimia tulisi kohentaa enemmän ja rakenteellisia uudistuksia on tehtävä enemmän. Kiviniemen mukaan on ymmärrettävää, että hallitus ottaa Venäjän sotatoimien seurauksiin ja Suomen turvallisuuden varmistamiseen lisää velkaa.

– Samalla olisi kuitenkin tarvittu uskottavia suunnitelmia velkaantumisen hillitsemiseksi ja suunnan kääntämiseksi lähivuosina. Tarve rakenteellisille uudistuksille kasvaa koko ajan. Hallituksen päätökset ovat pitkälti oikeansuuntaisia, mutta jäävät uudistusten osalta riittämättömiksi, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi toteaa.