Kinder-yllätysmunissa salmonellaepäilyä Euroopassa – Suomessa ei ole todettu tapauksia

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Pääsiäisen alla ajankohtaisia Kinder-yllätysmunia on vedetty pois myynnistä Iso-Britanniassa. Takaisinvedon taustalla ovat salmonellatapaukset, joiden on epäilty liittyvän Kinder-muniin.

Iso-Britanniassa on BBC:n mukaan kirjattu kymmeniä salmonellatartuntoja, joista useissa potilaat ovat viisivuotiaita ja nuorempia. Tapauksia on ilmennyt myös muun muassa Irlannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotissa ja Hollannissa.

Italialainen makeisvalmistaja Ferrero on vetänyt tuotteita myynnistä vapaaehtoisesti varotoimenpiteenä. Se on kehottanut välttämään Kinder-munia, joiden parasta ennen -päivät ovat 11. heinäkuuta – 7. lokakuuta 2022. Yhtiön mukaan Kinder-tuotteista ei kuitenkaan ole löydetty testeissä salmonellaa.

Ruokaviraston ylitarkastaja Paula Hietanen kommentoi MTV Uutisille, ettei Suomessa ole todettu tiettävästi yhtäkään mahdollisesti Kinderin liittyvää salmonellatapausta. Ruokavirastoon ei ole näin ollen oltu yhteydessä takaisinvetoihin liittyen.