Psykologi vinkkaa: Näin luot keskusteluyhteyden vastahankaiseen teiniin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Teini-iän hormonimyrskyt saattavat muuttaa kuuliaisen söpöliinin äkäiseksi murkkuikäiseksi. Rakkauden ja ymmärryksen lisäksi vanhempien kannattaa opetella myös keskustelemaan teini-ikäistensä kanssa. He kaipaavat yhä kasvatustyötä osakseen, vaikka eivät sitä näytäkään.

Sen sijaan, että aikuinen vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia teini-ikäisen kanssa ruokapöydässä väkisin ja pakottaa hänet panemaan puhelimen pois keskustelun ajaksi, kannattaa jutustelulle valita oikea ajankohta. Se on autossa. Auto on suljettu tila, josta ei kumpikaan osapuoli pääse karkuun ja he ovat aidosti läsnä. Eikä siellä välttämättä tarvitse tuijottaa väkinäisesti toisiaan silmiin.

Autossa voi soittaa musiikkia, hakea take away -ruokaa ja jutustella niitä näitä. Pääasia on saada tilanne rauhalliseksi ja osoittaa, että teinin mielipiteet ja ajatukset tulevat kuunnelluksi. Kun tilanne on vastaanottavainen, on myös keskusteluyhteys parempi, lapsipsykologi Tamara Glen Soles kertoo PureWow-lehdelle.