Suomen ensimmäinen tiedesateliitti valmis avaruuteen – laukaistaan kesällä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen ensimmäinen tiedesateliitti Foresail-1 on valmis lähetettäväksi avaruuteen. Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön luoman sateliitin kaikki järjestelmät ja tieteelliset instrumentit on kehitetty ja rakennettu Suomessa.

Foresail-1 -sateliitti kantaa mukanaan kahta tieteellistä instrumenttia. Ne ovat lähiavaruuden säteily-ympäristöä tutkiva PATE-hiukkasteleskooppi ja uuden radaltapoistotekniikan mahdollistava plasmajarru. Helsingin yliopiston vetämässä huippuyksikössä ovat mukana Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos.

Aato-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praksin mukaan suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota sateliitin luotettavuuteen ja pitkäikäisyyteen. Tämä tapahtui suojaamalla sateliitin elektroniikka avaruussäteilyltä aikaisempia piensateliitteja paremmin. Toimivuus varmistettiin kymmenissä tersteissä, esimerkiksi korkeassa tärinässä, tyhjiössä ja matalissa lämpötiloissa.

Sateliitti lähetetään seuraavaksi Espoosta Berliiniin, jossa se integroidaan laukaisualustaan. Kesällä Foresail-1 laukaistaan avaruuteen SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketilla Yhdysvaltojen Floridassa sijaitsevasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta.