Miksi syödä riisiä? Kotimainen kaura on kaikin puolin parempi vaihtoehto

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Nyt kannattaa suosia tuontiviljan sijaan kotimaisia vaihtoehtoja. Kotimaisen viljan osuutta ruokavalioon on helppo lisätä vaihtamalla riisi kotimaiseen kauraan tai ohraan. Se on sekä ravitsemuksellisesti että ympäristönäkökulmasta suositeltavampaa.

Runsaasti kuitua sisältävällä kotimaisella kauralla on monia tunnettuja terveysvaikutuksia. Lisäksi sen hiilijalanjälki on neljä kertaa pienempi kuin riisillä. Ravinnetarkka kaura kasvaa kaikkialla Suomessa ja viihtyy myös karuilla ja happamilla mailla, jossa muut viljelykasvit eivät kasva, ja sen viljelypäästöt ovat pienet. Kaura sopii myös monelle allergikolle ja keliaakikolle.

Muihin viljoihin verrattuna kauralla on myös hyvä taudinkestävyys, joten sen viljelyyn ei tarvitse käyttää torjunta-aineita. Kauran terveysvaikutuksista tunnetuin on sen myönteinen vaikutus kolesterolin hallintaan. Kaurassa on myös runsaasti kuituja.

Kaurassa on enemmän proteiinia, rautaa ja rasvaa kuin muissa kotimaisissa viljoissa. Suurin osa kauran rasvasta on pehmeää, terveydelle edullisempaa rasvaa. Kauran proteiinikoostumus on erilainen kuin muissa kotimaisissa viljoissa. Lisäksi kaurassa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten esimerkiksi kalsiumia, sinkkiä ja rautaa, E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry